« Tilbage

Derry / Londonderry

Derry har i århundreder været centrum for den irske historie. Og selv i dag er byens navn stadig et stridspunkt. Katolikkerne kalder den for Derry og protestanterne for Londonderry. Byen har  været  i  mange  landes  søgelys  i århundreder, også længe før der var noget, der hed IRA. Byens placering har siden middelalderen gjort, at flere lande har forsøgt at overtage den, for at kunne gøre brug af havnen til krigshandlinger og handel.

Derry har desuden Irlands sidste helt intakte ringmur, så centrum er helt omkranset af en 1,5 km lang bymur, der faktisk er så velbevaret, at eksperter betegner den som unik i Europa. En af de eneste bymure i Europa, som fjender aldrig har brudt, siden den blev bygget i det 16. århundrede, som forsvar mod besættere fra Skotland og England. Dog måtte de stolte irere se sig besejret i 1869, efter at mere end 10.000 mennesker døde af sult og sygdom, da den engelske konge, James II, belejrede byen i 105 dage. 

Derry er for altid forbundet med kampen mellem protestanter og katolikker. Med ufattelig smerte og blodig historie, men den er samtidig også vejviseren for det moderne Nordirland, der bygger broer mellem mennesker. Man mærker med det samme, at folk er mere afslappede her end i Belfast, og så snart man snakker med folk i byen, høres også en kraftig irsk accent og man kan ikke undgå at bide mærke i en ”Grrrreat” rullen med R'erne.

Tilmeld nyhedsmail

Gå ikke glip af spændende rejsetilbud og masser af inspiration

Tilmeld dig vores nyhedsmail og bliv blandt de første til at få rejsetilbud og nyheder direkte i indbakken