« Tilbage

Belfast

I 1960erne og 70erne var Belfast og Nordirland konstant i medierne søgelys pga. af borgerrettighedskampene mellem katolikkerne og protestanterne. Så ofte at byens kendte hotel, Hotel Europa, først og fremmest blev kendt som Europas mest bombede hotel med hele 36 bombeattentater. 

Så dyb var splittelsen, og så forankret var en århundrede gamle fejde mellem katolikker og protestanter, at mange på øen Irland mente, at fred var umulig. Ikke underligt, at to af arkitekterne bag aftalen “The Good Friday Agreement” - John Hume, fra Socialdemokratiet og Arbejds- partiet (SDLP), en hovedsagelig katolsk nationalistisk gruppe, og David Trimble, fra det mest protestantiske konservative Ulster Unionist Party (UUP) - i fællesskab blev tildelt Nobels fredspris. 

Ved deres side, da aftalen blev underskrevet, sad to af deres seniorrådgivere, Mark Durkan og Dermot Nesbitt samt den britiske premierminister Tony Blair og den irske Bertie Ahern. Alle var moderate og repræsentanter for et nyt politisk center, der ikke kun holdt sammen, men i særdeleshed havde vundet en stor sejr. 

I dag er Belfast, i det nordøstlige hjørne af den grønne ø, fredfyldt og en perle at besøge. Byen har det hele og er et sandt tag-selv-bord for den historie og politisk interesserede turist.

Tilmeld nyhedsmail

Gå ikke glip af spændende rejsetilbud og masser af inspiration

Tilmeld dig vores nyhedsmail og bliv blandt de første til at få rejsetilbud og nyheder direkte i indbakken