« Tilbage

Åland

Åland eller Ålandsøerne er en øgruppe i Ålandshavet mellem Sverige og Finland.

Ålandsøerne har et areal på i alt 1527 km2. De består af ca. 6.500 øer, holme og skær og har knap 30.000 indbyggere, hvoraf ca. 94% har svensk som modersmål, og svensk er også det officielle sprog på øerne. Siden 1921 har Åland været en selvstyrende og demilitariseret del af Finland; øgruppen har eget flag, egne frimærker, eget internetdomænenavn (.ax) samt egne nummerplader på motorkøretøjer og er ligesom Færøerne og Grønland selvstændigt medlem af Nordisk Råd.

Den lovgivende forsamling er Ålands lagting som har 30 medlemmer og de udnævner Ålands landskapsregering.

Ca. 60 af øerne er beboede og et fintmasket net af broer, dæmninger og små færger forbinder de velordnede småsamfund. Hovederhvervene er turisme, skibsfart, landbrug og fiskeri.

Fasta Åland er hovedøen, og dækker 2/3 af øgruppens areal, og her bor også 9/10 af befolkningen, en stor del i ”hovedstaden” Mariehamn. Af de større øer kan også nævnes Vårdö, Brändö, Kumlinge og Sottunga.

En lang række færgeforbindelser forbinder Mariehamn og andre havne med både Sverige og Finland, og trafikken overstiger 1 mio. passagerer og en halv mio. biler om året.

Tilmeld nyhedsmail

Gå ikke glip af spændende rejsetilbud og masser af inspiration

Tilmeld dig vores nyhedsmail og bliv blandt de første til at få rejsetilbud og nyheder direkte i indbakken